Siirry pääsisältöön

03.10.2024

Generatiivinen tekoäly: Tuottavuuden kasvattaminen yrityskulttuurin ja toiminnan uudistamisen kautta

Yritysten suurimpiin pullonkauloihin kuuluu uusien työntekijöiden perehdyttäminen. Tämä koskee erityisesti teollisuusyrityksiä, joissa oikean tiedon etsiminen vaatii syvällistä tutustumista käyttöohjeisiin, raportteihin ja teknisiin dokumentteihin. Tiedon monimutkaisuus ja suuri määrä voivat uuvuttaa uudet työntekijät johtaen pitkittyneeseen perehdyttämiseen.

Generatiivinen tekoäly haastaa työpaikkoja ja niiden kulttuureja muuttamalla tapoja, joilla perinteisiä työkaluja ja alustoja käytetään. Tämä muutos on erityisen merkittävä, etenkin kun otetaan huomioon nykyiset tehottomuudet tiedonhaussa. Coveon vuoden 2023 Workplace Relevance Report -tutkimuksen mukaan keskivertotyöntekijä käyttää päivittäin noin kolme tuntia tiedon etsimiseen, mikä korostaa tekoälyn potentiaalista vaikutusta työnkulun optimointiin.

Yritysten suurimpiin pullonkauloihin kuuluu uusien työntekijöiden perehdyttäminen. Tämä koskee erityisesti teollisuusyrityksiä, joissa oikean tiedon etsiminen vaatii syvällistä tutustumista käyttöohjeisiin, raportteihin ja teknisiin dokumentteihin. Uusien työntekijöiden on usein perehdyttävä sähkölaitteiden toimintaan, mekaanisiin komponentteihin ja digitaalisiin käyttöliittymiin.

Tiedon monimutkaisuus ja suuri määrä voivat uuvuttaa uudet työntekijät johtaen pitkittyneeseen perehdyttämiseen. Tehoton prosessi voi aiheuttaa viivästyksiä tuotannossa ja aiheuttaa uusille työntekijöille turhautumista.

Generatiivinen tekoäly auttaa tehostamaan tiedonhakua

Yksi tapa, jolla olemme nähneet generatiivisen tekoälyn parantavan yritysten sisäistä työnkulkua, on uusien työntekijöiden perehdyttäminen, erityisesti rooleissa, jotka vaativat teknistä tietämystä ja laitteiden tuntemusta. Tekoäly voi tehostaa tiedonhakua ohjaamalla oikean tiedon lähteelle yritysten moninaisista kannoista, intranetistä – jopa fyysistä kansioista. Tarvittaessa tekoäly voi tiivistää pitkiä asiakirjoja nopeiksi yhteenvedoiksi.

Kuvitellaan tilanne, jossa yrityksen uusi työntekijä, insinööri, yrittää ratkaista tislausongelmaa kemiantehtaassa. Tulokas kysyy tekoälyltä: "Epätavalliset painevaihtelut tislaustornissa DC-101 käynnistysvaiheen aikana." Työkalu vastaa nopeasti: "Löysin kolme relevanttia lähdettä: DC-101:n käsikirja, viimeisin tapausraportti ja turvallisuusohjeet. Keskeiset kohdat: tarkistaa paineenpoistoventtiilit, varmistaa syöttöaineen koostumus ja varmistaa tornin esilämmitys." Tämä esimerkki osoittaa, kuinka työkalu voi heti löytää relevantin tiedon ja tarjota yhteenvedon, auttaen uutta työntekijää ratkaisemaan ongelman tehokkaammin.

Yleinen (ja perusteltu) huoli – entä yksityisyys?

Vaikka generatiivisen tekoälyn työkalut yleistyvät, monet yritykset ovat huolissaan yksityisyydestä. Useat ovatkin suoraan kieltäneet generatiivisten tekoälyratkaisujen ulkoisen tai sisäisen käytön.

Miten työntekijät voivat hyödyntää uusinta teknologiaa varmistaen samalla, että yrityksen yksityisiä tietoja ja immateriaalioikeuksia ei loukata?

Yritysten on mahdollista ottaa käyttöön suosituimpia ja hyväksitodennettuja malleja – sellaisia kuten GPT, Gemini, Claude ja Falcon – ja muokata niitä sisäisesti siten, ettei työkalu varastoi dataa. On hyvä ottaa huomioon, että näiden mallien data käsitellään usein palveluntarjoajien palvelimilla, joten niiden käyttöä pitää harkita huolellisesti, erityisesti yksityisyyden kannalta kriittisillä toimialoilla, kuten terveydenhuollossa, rahoituspalveluissa, televiestinnässä, kemianteollisuudessa ja energiantuotannossa.

Kuten aiemmassa blogikirjoituksessamme kirjoitimme, erinomaisia ja turvallisia avoimen lähdekoodin tekoälyvaihtoehtoja on laajasti saatavilla. Nämä ratkaisut voidaan ottaa käyttöön paikallisesti, jolloin tekoälyä voidaan hyödyntää ilman, että arkaluonteisia tietoja siirretään ulkoisille palvelimille. Vaikka tällaiset ratkaisut vaativat lisäinvestointeja, usein lisälaitteiston muodossa, tämä sijoitus on järkevä yrityksille, jotka asettavat turvallisuuden etusijalle.

Turvallisten ratkaisujen rakentaminen tarkoittaa usein räätälöintiä. Vaikka räätälöityjen, yksilöityjen ratkaisujen rakentaminen vaatii isompaa resursointia, se tuo mukanaan merkittävän ja tärkeimmän edun – korkeimman mahdollisen turvallisuustason. Valmiiden alustojen turvallisuusratkaisuihin turvautuminen lisää haavoittuvuutta, erityisesti silloin, kun järjestelmässä ilmenee vikoja tai se joutuu hakkeroinnin kohteeksi.

Yritykset, jotka investoivat pitkäaikaisiin ja räätälöityihin tekoälyjärjestelmiin, ovat paremmin valmistautuneita modernin työelämän haasteisiin. Turvalliset tekoälyratkaisut tukevat tehokasta tiedonhakua, erityisesti kriittisissä prosesseissa, kuten työntekijöiden perehdyttämisessä, ja siten edistävät tuottavuuden kasvua.

Jutellaanko?

Voisiko ongelmasi ratkaista tekoälyllä?

Tilaa uutiskirjeemme ja opi miten tekoälyllä ratkaistaan liiketoimintahaasteita.