Siirry pääsisältöön

27.06.2024

Dataset #03 - Tommi Tuovila, Neste

Dataset-podcastin kolmannessa jaksossa käymme läpi viimeisimmät ja kiinnostavimmat tekoälyuutiset. Haastatteluosiossa vieraanamme on Tommi Tuovila, Nesteen tietohallintojohtaja (CIO) ja vuoden 2018 Suomen CIO -palkinnon saaja. Tuovila tuo mukanaan laajan kokemuksen suurista suomalaisyrityksistä, kuten UPM:stä, Värtsilästä ja Nokiasta.

Dataset-podcastin kolmannessa jaksossa käymme läpi viimeisimmät ja kiinnostavimmat tekoälyuutiset. Haastatteluosiossa vieraanamme on Tommi Tuovila, Nesteen tietohallintojohtaja (CIO) ja vuoden 2018 Suomen CIO -palkinnon saaja. Tuovila tuo mukanaan laajan kokemuksen suurista suomalaisyrityksistä, kuten UPM:stä, Värtsilästä ja Nokiasta.

Keskustelemme Tuovilan kanssa tekoälyn laajamittaisesta toteuttamisesta Nesteen kaltaisessa suuryrityksessä, CIO:n roolin kehityksestä ja teollisen tekoälyn käytännön esimerkeistä. Lisäksi pohdimme, miten CIO:n vastuualueet muuttuvat nopeasti kehittyvän tekoälyn aikakaudella.

Kuuntele koko jakso Spotifysta, tai lue tiivistelmä alta.

Kuuntele jakso

VIIMEISIMMÄT AI-UUTISET

Lumalabs Dream Machine: Lumalabs on julkaissut Dream Machinen, kaikille avoimen ja ilmaisen tekoälypohjaisen videosovelluksen. Vaikka sovellus ei yllä aivan OpenAI:n Soran tasolle, joka on tehokkaampi mutta rajatusti saatavilla (ja mahdollisesti tulevaisuudessa maksullinen), Dream Machinen tulokset ovat verrattain laadukkaita ja sitä pystyy käyttämään ilmaiseksi. Sosiaalisessa mediassa jaetut ensimmäiset arviot ovat erittäin positiivisia.

James Betkerin näkemys yleisestä tekoälystä (AGI): OpenAI:n insinööri James Betkerin blogikirjoitus tutkii yleisen tekoälyn (engl. Artificial General Intelligence) käsitettä. Betker väittää, että AGI koostuu kolmesta osa-alueesta: vuorovaikutuksesta ja ymmärryksestä ympäristön kanssa, nopeasta ajattelusta (intuitiivinen ongelmanratkaisu) ja hitaasta ajattelusta (syvällinen pohdinta, tunnetaan myös “järjestelmä kaksi” -ajatteluna). Vaikka kehitteillä on jo edistyneitä maailmanmalleja ja kehittyneitä, ympäristöä ymmärtäviä robotteja, Betker arvioi täysin toimivan yleisen tekoälyn kehittyvän seuraavien 3–5 vuoden aikana.

Apple ja OpenAI yhteistyöhön: Apple on aloittanut yhteistyön OpenAI:n kanssa tavoitteenaan tuoda ChatGPT:n osaksi Applen laitteiden toimintoja. Tämä "Apple Intelligence System" -nimellä kulkeva hanke siirtää tekoälyn laskennan laitteista pilveen. Apple markkinoi ratkaisua "yksityisenä tekoälylaskentana pilvessä". Uudistuksen odotetaan merkittävästi parantavan Applen laitteiden käyttöliittymiä ja käyttäjäkokemusta.

Deloitten raportti CIO:ista ja tekoälystä: Tuore Deloitten raportti korostaa tekoälyn nostavan tietohallintojohtajat (CIO:t) entistä keskeisempään asemaan yrityksissä. Raportin mukaan tekoälyhankkeet muuttavat CIO:n roolia: aiemmin heidän roolinsa oli kustannusten hallinnassa ja tukitoiminnoissa, nyt painopiste siirtyy liiketoiminnan kasvattamiseen ja tulosten parantamiseen. Yritysten omaksuessa tekoälyä laajemmin, tietohallintojohtajien vastuualueet laajenevat ja heidän merkityksensä yrityksen menestykselle kasvaa.

Tommi Tuovila ja Neste – Tekoälyn skaalaaminen ja CIO:n roolin kehitys

Tommi Tuovila, Nesteen tietohallintojohtaja ja vuoden 2018 Suomen CIO -palkinnon saaja, kertoo podcastissa näkemyksiään tekoälyn käyttöönotosta ja CIO:n roolin muutoksesta. Tuovila, joka kuvailee itseään "digi-humanistiksi", korostaa teknologian roolia ihmiskunnan hyvinvoinnin edistäjänä: "Teknologian tehtävä on auttaa ihmisiä, yhteiskuntaa ja koko planeettaa voimaan paremmin, elämään laadukkaammin ja kehittymään kestävästi."

Tuovila painottaa määrää ja skaalautuvuuden tärkeyttä Nesteen tekoälyhankkeissa. "Yksittäinen tekoälyhanke ei ole itsessään mullistava. Tarvitaan useita hankkeita," hän selittää. Neste keskittyy rakentamaan tekoälyprojektien jatkumoa, oppimaan jokaisesta hankkeesta ja varmistamaan hankkeiden kannattavuuden ja omavaraisuuden. Onnistunut esimerkki tällaisesta on Nesteen kehittämä tekoälysovellus, joka optimoi laivojen nopeuksia säästäen miljoonia euroja polttoainekustannuksissa ja vähentäen ympäristövaikutuksia.

Tuovilan mukaan tietohallintojohtajan rooli on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä. 2000-luvun alussa tietohallintojohtajilla oli tyypillisesti lyhyitä, 3–4 vuoden pestejä, joissa keskityttiin suurten muutosten toteuttamiseen ennen siirtymistä uusiin haasteisiin. Vuodesta 2010 lähtien rooli on kehittynyt vakaammaksi ja pitkäaikaisemmaksi tehtäväksi. Tuovila kuvaa: "Siitä on tulossa normaali työ, ei taikurin homma. Et tule sisään, tee suurta muutosta ja sitten lähde. Se on tavallista johtamista."

Nykyajan tietohallintojohtajilta odotetaan kykyä sopeutua muuttuviin markkinatilanteisiin, ylläpitää ja optimoida olemassa olevia teknologioita sekä edistää digitaalista innovaatiota. He toimivat "teknologiavartijoina," keskittyen arvon luomiseen IT-järjestelmien tehokkaan toteutuksen ja toiminnan kautta. Tämä muutos heijastaa teknologian kasvavaa merkitystä liiketoiminnan kaikilla osa-alueilla ja tarvetta jatkuvaan, strategiseen johtajuuteen digitaalisella kentällä.

Tulevaisuutta ajatellen Tuovila näkee suurta potentiaalia jokapäiväisessä tekoälyn käytössä. "Pyrimme mahdollistamaan kokeilut kaikille," hän kertoo Nesteen lähestymistavasta, jossa työntekijöille annetaan pääsy tekoälytyökaluihin vastineeksi käyttötapausten ehdottamisesta ja raportoinnista. Hänen neuvonsa johtamiseen tekoälyn aikakaudella on käytännönläheinen: "Pysy mukana kehityksen aallonharjalla. Eturintamassa maksat kovan hinnan, mutta jälkijunassa jäät kilpailijoiden jalkoihin. Tämä on kuin surffausta - liian aikainen lähtö uuvuttaa, liian myöhäinen taas jättää aallosta. Ajoitus on kaikki kaikessa: lähde liikkeelle juuri oikealla hetkellä ja sovita vauhtisi tilanteen mukaan."

Voisiko ongelmasi ratkaista tekoälyllä?

Tilaa uutiskirjeemme ja opi miten tekoälyllä ratkaistaan liiketoimintahaasteita.