Siirry pääsisältöön

08.05.2024

Tekoälytoimiston opit: Turvallisten teollisuusratkaisujen rakentaminen

Tekoälyn kehitys avaa uusia mahdollisuuksia parantaa toiminnan tehokkuutta ja tuottavuutta, mutta samalla herättää myös uusia huolenaiheita.

Lähestyessämme vuoden 2024 puoltaväliä olemme todistaneet merkittävää kasvua teollisuusyritysten kiinnostuksessa tekoälyratkaisuja kohtaan. Yhä useammat yritykset ja heidän työntekijät ottavat käyttöön tekoälypohjaisia työkaluja työssään. Tekoälyn kehitys avaa uusia mahdollisuuksia parantaa toiminnan tehokkuutta ja tuottavuutta, mutta samalla herättää myös uusia huolenaiheita.

Erityisesti älykkäissä tehdasympäristöissä, joissa hyödynnetään useita teknologioita, kuten teollisuuden internetin antureita, liitäntäratkaisuja, pilvilaskentaa ja tekoälyä, kyberuhkien riski kasvaa. Tämä näkyy myös tilastoissa: Logicalis-tutkimuksen mukaan 83% tietohallintojohtajista koki kyberhyökkäysten lisäntyneen viime vuoden aikana, ja lähes kaikki kyselyyn vastanneista ilmoittivat sen aiheuttaneen seurauksia heidän liiketoiminnalleen.

Lisäksi kyberhyökkäykset ovat kehittyneet, sillä hyökkääjät hyödyntävät edistyneitä koneoppimisalgoritmeja haavoittuvuuksien tunnistamiseen, mallien ennustamiseen ja heikkouksien hyödyntämiseen. He kehittävät entistä sivistyneempiä menetelmiä järjestelmien hyödyntämiseksi, kuten ohjelmistoriippuvuuksien manipulointia ja haitallisen koodin luomista.

Onneksi näitä riskejä voidaan hallita ja minimoida. Teollisuuden tekoälytoimistona meillä on käytössämme käytännön strategioita järjestelmien rakentamiseen ja suojaamiseen potentiaalisilta kyberuhkilta. Seuraavassa osassa tarkastellaan tarkemmin näitä tapoja.

Käytämme meille tuttuja (ja parhaita) työkaluja ja teknologioita

Tekoälyala kehittyy nopeasti ja markkinoille tulee jatkuvalla syötöllä uusia malleja, työkaluja ja laitteita (joista mekin olemme hyvin innoissamme). Päivittäisessä työssämme keskitymme kuitenkin ensisijaisesti käyttämään meille perinpohjin tuttuja työkaluja. Esimerkiksi infrastruktuuri- ja DevOps-tehtävissä luotamme työkalupakkiin, johon kuuluvat sellaiset teknologiat kuten Kubernetes, Helm, Terraform ja Docker. Tämän syvällisen ymmärryksen ansiosta voimme saumattomasti integroida tekoälyratkaisut asiakkaidemme olemassa olevaan infrastruktuuriin mahdollisimman pienin häiriöin.

Räätälöinti on usein paras tie parhaaseen lopputulokseen

Eri alustojen ja työkalujen integrointi räätälöidyksi ratkaisuksi on usein aikaavievää ja kallista – totta. Sen etuna on kuitenkin korkein mahdollinen tietoturvataso, joita valmiit sovellukset ja alustat eivät pysty tarjoamaan. Luottaminen valmiisiin, yksittäisiin sovelluksiin tai alustoihin lisää yritysten haavoittuvuutta, varsinkin jos yksittäisessä järjestelmässä tapahtuu häiriöitä tai se joutuu hakkeroinnin kohteeksi. Valmiit sovellukset integroituvat huonommin valmiiseen, olemassaolevaan IT-infrastruktuuriin, mikä johtaa tietoturva-aukkoihin integraatioissa ja yleisesti heikentää yritysten tietoturvaa. Yhteistyössä kanssamme räätälöityjä ratkaisuja kehittävät yritykset saavat käyttöönsä kokonaisvaltaisen ja turvallisen kokonaisuuden, joka integroidaan saumattomasti muuhun IT- ja kyberturvallisuusjärjestelmään. Tämä parantaa yrityksen kykyä suojautua kyberuhilta, hyökkäyksiltä ja mahdollisilta tietovuodoilta.

Kaiken työskentelyn perustana on tietoturva

Kaikkea työskentelyämme ohjaa "Secure by Design" -ajattelutapa, joka varmistaa, että jokainen projekti rakennetaan tietoturva etusijalla. Mikäli organisaatio on riippuvainen yksittäisestä järjestelmästä, rakennamme räätälöidyn ensisijaisen järjestelmän, jonka omistusoikeus säilyy asiakkaalla. Tämä järjestelmä on suunniteltu kestämään kaikki mahdolliset uhkat. Miltä tämä näyttää käytännössä? Olemme esimerkiksi kehittäneet asiakkaallemme suljetun järjestelmän, jossa data kulkee yksinomaan yhteen suuntaan pienentäen luvattoman pääsyn riskiä. Näin varmistamme, että asiakkaan tiedot pysyvät suojassa ulkoisilta uhilta, eikä järjestelmässä ole tietovuotoriskejä. Toisessa tapauksessa olemme kehittäneet menetelmän käsitellä dataa etänä ja turvallisesti Pohjois-Amerikassa sijaitseville asiakkaille. Tämä mahdollistaa yhteistyön ilman rajoituksia, samalla kun data pysyy suojattuna ja luottamuksellisena.

Yritysten tietoturva on meille ensisijaisen tärkeää. Siksi toteutamme sen varmistamiseksi useita toimenpiteitä:

  • Eritasoiset käyttöoikeuksien hallinta: Varmistaa, että käyttäjillä on vain tarvittavat (tai rajalliset) käyttöoikeudet.
  • Vahva tietojen salaus (sekä lepotilassa että siirron aikana): Suojaa tietoja luvattomalta käytöltä sekä säilytyksen että siirron aikana.
  • Tarkat tietoturva-arkkitehtuuriratkaisut: Tunnistaa ja korjaa mahdollisia haavoittuvuuksia ennaltaehkäisevästi.
  • Vikasietojärjestelmät: Takaavat keskeyttymättömän toiminnan myös häiriötilanteissa.
  • Muuttumattoman infrastruktuurin periaatteet: Varmistaa johdonmukaisen ja jäljitettävän käyttöönoton.

Lisäksi sitoutumisemme korkeimpiin tietoturvastandardeihin vahvistuu järjestelmiemme tiukkojen kolmannen osapuolen auditointien kautta.

Olemme rakentaneet tietoturvallisia tekoälyratkaisuja johtaville teollisuusyrityksille, kuten Fortune 500 -yhtiöille, jo yli 6 vuoden ajan.

Keskustellaan, miten voimme räätälöidä ratkaisut vastaamaan juuri teidän tarpeitanne.

Jutellaanko?

Voisiko ongelmasi ratkaista tekoälyllä?

Tilaa uutiskirjeemme ja opi miten tekoälyllä ratkaistaan liiketoimintahaasteita.